Wat ben ik gelukkig!
Een jaar of wat geleden besloot ik dat het tijd was om nieuwe pannen te kopen. Tot die tijd kookte ik in de oude pannen (een allegaartje) die ik van mijn moeder had gekregen toen ik op kamers ging. Van die met email aan de binnenkant en plastic handvaten die knappen op een te hoog vuur. Wanneer je een keer je aardappeltjes aan laat branden blijft er een viezige bruine waas achter...
Voor een liefhebster van kokkerellen een schande eigenlijk! Al een tijdje rondgekeken en op een dag kwam ik langs een kookgereiwinkel (Domestica in Den Haag). Daar stond een aanbieding: een set pannen van Spring die me erg aantrok: mooie vorm. Naar binnen dus voor meer en informatie. Ze voelden goed, lekker zwaar (daar hou ik van), stevig en zagen er van dichtbij nog mooier uit!
Spring maakt dus pannen, sinds 1946. Allemaal vervaardigd uit RVS of Inox, zo wordt het ook wel genoemd.
Even wat technische praat:
RVS is geen erts, maar een homogene legering die samengesteld is uit ijzer (staal), chroom en nikkel. De verhoudingen kunnen heel uiteenlopend zijn. Het aandeel chroom ligt meestal tussen 13% en 18%, terwijl het gehalte nikkel tussen helemaal niet aanwezig en 25% kan liggen. Het aandeel van beide bestanddelen wordt uitgedrukt in de bekende verhouding die zo goed als altijd als kenmerk wordt vermeld. Inox 18/10 kennen we wellicht allemaal. Het eerste getal (18) staat daarbij voor het aandeel chroom, het tweede (10) voor het gehalte nikkel. Binnen de legering zorgt chroom voor de mooie glans en voor het roestwerende werk. Nikkel hebben we dan weer nodig voor de hardheid en voor de kleurvastheid van het eindresultaat. Net als chroom heeft ook nikkel roestwerende eigenschappen. RVS is dus een duurzaam goedje. Goed bestand tegen stoten en kan hoge temperaturen verdragen. Ook zeer gemakkelijk in onderhoud. Het heeft echter ook een nadeel: het geleidt warmte niet zo goed! Raar om er dan pannen van te maken, toch? Daar is echter een oplossing voor gevonden: het vervaardigen van meerdere lagen met in de bodem van de pan een koperen of aluminium plaat, die zorgt voor een egale verdeling van de warmte en deze continue geleidt.
Handvaten worden tegenwoordig van RVS (desnoods in combinatie met kunststof) gemaakt. Zoals hierboven al aangegeven: warmtewerend. Wanneer het laspunt ook van RVS is, is de warmteoverdracht slecht en worden de handvaten minder warm.
Voor sommige kookmethodes is het belangrijk (of zelfs noodzakelijk) dat de warmte zich ook via de zijwand van de rechte of conische kookpot of sauteuse verspreidt. In dit geval wordt gekozen om het meerlagenmateriaal (met binnenin de goede geleider) door te trekken tot aan de rand van de kookpot. De warmte wordt dan gelijkmatig verdeeld over de volledige wand en het risico op oververhitting wordt beperkt.
Genoeg techniek:
Mijn pannen dus! Mijn keuze viel op de Cristal serie van Spring. Kookpotten die geheel vervaardigd zijn uit meerlagen materiaal, RVS handgrepen en perfect sluitende deksels, vertelde de mevrouw van Domestica me. Natuurlijk had zij ze zelf ook! Ik had ook kunnen kiezen uit Domo, met voor mijn gevoel iets te onhandige handgrepen in een vieze kleur kunststof, maar wel met een handig afgietsysteem in de deksels, of Brigade, de meest uitgebreide collectie van Spring: cloches, serveerwagens, pannen in allerlei maten, boterwarmertjes, noem maar op, maar met in mijn ogen het iets ouderwetse gebruik van koperkleur bij de handgrepen ed. Daarnaast bestaat er ook nog Culinox, Brigade maar dan strak van vorm en minder uitgebreid. Nee, Christel ging voor Cristal!
De aanbieding bestond uit drie kookpannen van 16, 18 en 20 cm. inclusief deksel en een steelpan van 16 cm.. Destijds betaalde ik 799 harde guldens. Tegenwoordig is het opgeschroefd naar zo'n 390 euro's.
Sindsdien ben ik nog gelukkiger als ik sta te koken! Inderdaad, de deksels sluiten zo goed, dat wanneer ik een pan van het vuur haal en deze afkoelt, hij vacuum trekt! Na 7 jaar zien ze er nog als nieuw uit. Alle aanbrandellende is zo verdwenen, even in de afwasmachine en eventuele aanslag van zout is ook weg! Door het meerlagensysteem dat zich niet alleen in de bodem bevindt, maar in de hele pan, gaan sausjes bijvoorbeeld perfect! Zonder een gevoel van schaamte zet ik mijn pannetjes tegenwoordig gewoon op tafel.
Ik werd nog veel meer gelukkig, toen ik voor mijn verjaardag van allemaal vrienden twee bakpannen van Spring kreeg. Ik heb ze goed ingebakken (laag olie er in en het vuur eronder en laten branden tot er flink wat walm vanaf komt, laten afkoelen en de pan vervolgens niet meer schoonmaken met ontvettend middel, dus beslist geen dreft citroen en niet in de afwasmachine!) en sindsdien bak ik biefstukken, eitjes, visjes dat het een lieve lust is! Af en toe de onderkant goed schoonmaken, echter niet met schuursponsjes en -middelen. Spring heeft er een speciaal schoonmaakgoedje voor (tja, duur, maar dat heb ik er graag voor over).
Volgende aanschaf wordt de pastapan (met inzet), de vispan of de sauteuse?
De pannen zijn overigens geschikt voor alle soorten kookplaten.
1 opmerking:
ook ik heb Spring pannen, maar nu is het speciale schoonmaakspul op en Spring is failliet.
Wat nu?
Een reactie posten