1 juni 2007

Coquilles met een saus van twee soorten sherry

Werkelijk mijn favoriete voorgerecht! Voor vriendinlief zou ik dit wekelijks op tafel mogen zetten: een feestje!

Door de saus van 2 soorten sherry heel speciaal! Echt een top gerecht dat regelmatig bij mij op tafel staat.I.t.t. mijn kookgewoonte me niet aan recepten te houden, dient dat bij dit recept bij de saus wel te gebeuren!

Nodig:
Voor de saus:
  • 2 dl. room
  • 1 dl. medium dry sherry
  • 1 dl. fino sherry
  • het uitlekvocht van de coquilles
  • 1 theelepel fijngehakte gember
  • 2 eetlepels fijngehakte sjalotjes
  • 1 eetlepel boter
  • 150 gr. koude boter (in stukjes)
  • peper en zout
  • eventueel honing

Voor de pakketjes:

  • 4 grote of 8 kleine coquilles
  • 4 loempiavellen
  • flinterdun julienne gesneden prei en wortel
  • snippers verse gember

Doen:

Coquilles goed uitlaten lekken (vocht opvangen voor de saus) en afdrogen.Wortel en prei julienne snijden en even blancheren en heel goed uit laten lekken. Houd van de prei een paar lange slierten apart om de pakketjes dicht te binden.Loempiavellen ontdooien en de oven voorverwarmen op 200 graden. Borden voorverwarmen.

Saus: Belangrijk: houd je goed aan de receptuur! Dit gedeelte kan je klaarmaken voor je aan de pakketjes begint.Fruit de sjalotjes glazig in de eetlepel boter en voeg de gember toe. Vervolgens het uitlekvocht van de coquilles en de twee soorten sherry. Laat dit alles inkoken tot een bruisende stroop. Voeg de room toe en laat alles tot de helft inkoken.Nu kan je de pakketjes klaarmaken. Als je die in de oven hebt gezet de saus afmaken. Zet de saus op een laag vuur en monteer (al kloppend, bijna kokend) de stukjes boter met een garde in de saus. De saus afmaken met peper en zout. Indien je de smaak wat te "strak" vindt kan je er nog een heel klein beetje honing aan toevoegen. De saus voorzichtig warmhouden.

De pakketjes: Leg op elk loempia vel een paar reepjes prei en wortel, wat gembersnippers en de coquilles. Maak een buideltje door de punten bij elkaar te plakken en er een lange reep prei om te strikken. Om de punten niet te laten verbranden deze afdekken met aluminiumfolie. Dit dient de laatste minuut in de over verwijderd te worden. De pakketjes gaan 5 tot 7 minuten in de oven (dit is een beetje afhankelijk van de grootte van de coquilles). Voorzichtig met serveren, de onderkanten kunnen door uitgelekt vocht zacht zijn. De pakketjes op de voorverwarmde borden leggen en de saus erom heen napperen.

Erbij:
Wijnadvies: een fijne koele Fino of Manzanilla. Drink je liever wijn dan een Riesling Halbtrocken uit de Moezel of Nahe.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ha lieverd, kunnen we dit feestje nog eens samen vieren?
Het is ook mijn lievelings (voor)gerecht.
Kus mama