2 juni 2007

Duivelse puf

Eigenlijk uniek : een vis die wetenschappelijk niet bestaat en al jaren onderwerp van academische discussies is. Ooit dacht dat men dat het een aparte soort was (clupea alba of clupea alosa) maar er heeft altijd onzekerheid bestaan of het niet gewoon jonge vis was. Zo ja, welke soort dan wel?
Tegenwoordig is het mysterie opgelost: puf is toch echt jonge vis; naar het lijkt een mengeling van haring, sprot en soms elft. De hoeveelheid van elke soort verschilt per seizoen. De meeste puf komt tegenwoordig uit de diepvries (opgevist uit de Nederlandse en Nieuw-Zeelandse wateren). Puf dient echter niet verward te worden met spiering; puf zijn haringachtigen (Clupeiformes), terwijl spiering van de orde van de zalmachtigen (Salmoniformes) afkomstig is.

Je kan maar een ding doen met puf, en dat is frituren...Natuurlijk is ook spiering te gebruiken!

Nodig:
voor de puf:
  • zonnebloem of plantaardige olie om te frituren
  • 60 gram bloem
  • 1/2 - 1 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel zout
  • 500 gram puf

voor het serveren:

  • partjes citroen
  • dun gesneden bruine boterhammen en boter

Doen:
Verhit de olie in de pan. Zeef ondertussen de bloem met de cayennepeper en het zout. Truuk om de visjes te bloemen: doe alles in een een grote plastic zak, voeg de puf toe, opblazen en dichtdraaien en nu hard schudden... klaar!
Controleer met een stukje brood of de olie heet genoeg is: het stukje brood gaat flink bruisen en meteen bruinen). Frituur niet te veel vis te gelijk, anders daalt de temperatuur van de olie. Roer de olie en haal visjes die aan elkaar geplakt zitten uit elkaar (met sateprikkers of eetstokjes is erg handig). Bak ze in ca. 3 minuten krokant en goudbruin. Even uitlaten lekken op keukenpapier.

Serveer de puf gloeiend heet met partjes citroen en bruin brood met boter. Bak ondertussen een nieuwe lading...

Geen opmerkingen: