Nodig:
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 uien in stukken
- het wit van 2 preien in ringen
- 4 tenen knoflook in stukken
- 1 pond rijpe tomaten in stukken (en eventueel gepeld)
- 3 liter visbouillon (zelfgemaakt of uit een potje, zakje, blokje of blikje, maar ik ga voor de zelfgemaakte!)
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 snuf saffraan (of luxe: een draadje)
- bouquet garni van 2 takjes tijm, 2 laurierblaadjes en 2 takjes venkel
- 2 kg gemengde witte vis (bijv. schorpioenvis, mul, zeeduivel, snapper, kongeraal, zonnevis), schoon gemaakt en in hapklare brokken gesneden
- verder wat er ligt bij de visboer: mosselen, scheermessen, coquilles, gamba's, babyoctopusjes, rivierkreeftjes, verse inktvis
- scheut pastis
Voor de garnering en het serveren: - baguettes- olijfolie- knoflook- peterselie
Doen:
Verhit de olie in een hele grote pan. Fruit de ui, prei en tomaten. Roer de bouillon, tomatenpuree, saffraan en bouquet garni erdoor. Laat dit lekker pruttelen totdat de olie is opgenomen. Zet vervolgens het vuur laag en voeg de stukken vis toe. Laat dit 5-8 minuten koken en verwijder de gare vis en houd deze apart. Maak de soep op smaak met peper en zout en een scheutje pastis.Mocht je een dikkere soep willen hebben, doe dan gelijk met de vis een aantal in plakken gesneden (vastkokende) aardappel in de pan. Wanneer je de vis verwijderd als deze gaar is, laat je de aardappels verder gaarkokenVlak voor het serveren:Warm de soep op en warm de stukken vis mee. Doe op het laatst de mosselen en andere schaal- en schelpdiertjes erbij en laat deze gaar worden (dat heeft niet veel tijd nodig) Mocht je babyoctopusjes hebben, fruit deze dan even in de olie met knoflook en doe ze vlak voor het serveren in de soep.Bestrijk stukken brood met olie en knoflook en rooster dit?
Verdeel de stukken vis en overige zeedieren over diepe borden. Schep er wat soep overheen. Garneren met het geroosterde brood en wat peterselie. Serveer rouille ernaast.
Overigens gaat bij mij gewoon de hele pan op tafel en laten we de stukken brood verzuipen in de soep.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten