Nodig:
- 300 gram meel. Het beste meel heet Farina Bianca 00. Gewoon meel is moeilijker uit te rollen. Kan je geen farina meel vinden, gebruik dan meel waarmee je wit brood bakt
- 3 eieren kakelvers en op kamertemperatuur (dus minimaal een uur van te voren uit de koelkast halen). Hoe donkerder de dooiers, des te beter de kleur van de pasta.
- zout
- eventueel olijfolie. Vooral in Toscane wordt dit toegevoegd aan het deeg, het geeft het een zachtere structuur en maakt het deeg gemakkelijker te verwerken
Doen:
Zeef het meel op het (schone) werkblad en maak met je handen een grote diepe kuil in het midden. Zorg dat de randen hoog zijn. Breek de eieren in het midden van de kuil en voeg een theelepeltje zout toe. Meng de eieren en het zout met een vork en meg geleidelijk het meel erdoor. Probeer het kuiltje intact te laten, want anders stroomt je ei weg! Als het eimengels niet meer vloeibaar is meng je met je vingers alles tot een korrelig,stevig deeg. Is het deeg te droog, voeg dan wat water (ik gebruik dan olijfolie) toe, is het te vochtig, wat bloem. Vorm een bal van het deeg en kneed het goed (duw een stuk met de muis van je hand van je af, vouw het terug en duw het weer van je af). Kneed zo nog 5 minuten door. het deeg moet glad en elastisch aanvoelen. Wikkel het deeg in folie en laat het minimaal een kwartier rusten.
Zet de pastamachine goed vast. Zet de rollers zo ver mogelijk uit elkaar en bestrooi ze met bloem. Neem een kwart van het deeg uit de folie. Maak er een rechthoek van en draai hem door de rollers van de machine. Vouw het deeg in drieen en draai het in de lengte door de rollers. Herhaal dit zo'n 5 keer. Zet vervolgens de rollers dichter bij elkaar en draai het deeg erdoor, zonder te vouwen. Vergeet niet iedere keer het deeg met wat bloem te bestuiven. Zet de rollers weer dichter bij elkaar en draai het deeg erdoor. Herhaal dit tot de rollers in de laatste stand staan. Daarna is het geschikt om verder verwerkt te worden. Ik zal hier tzt een artikeltje over maken met daarin ook meer tips om deeg te kleuren!
Variaties:
- zwarte peper, meng 2 el grofgemalen zwartepeperkorrels mee met de eieren
- tomaat, voeg 2 el tomatenpuree toe aan de eieren, gebruik iets meer meel
- inktvisinkt, voeg 2 zakjes (4gr.) inkt toe aan de eieren, gebruik iets meer meel
- saffraan, zeef 3 a 4 zakjes saffraanpoeder mee met het deeg
- kruiden, hak 3 handjes verse kruiden fijn en voeg ze toe aan de eieren, gebruik iets meer meel
Geen opmerkingen:
Een reactie posten