23 mei 2007

Raie au beurre noir

Rogvleugels met donkerbruine boter. Persoonlijk vind ik rog erg lekker. Thuis is het ook beter te verkopen, want geen graatjes. De rog heeft tenslotte kraakbeen. Zo nu en dan zijn ze hier in de buurt in de aanbieding te vinden. Laatst 75 centjes voor een flinke rogvleugel.

Nodig:
  • 4 rogvleugels (kleine vleugeltjes 1 pp, grote voor meerdere personen)
  • 1 geraspte ui
  • peterselie
  • 1 laurierblad
  • 2 takjes tijm
  • zout & peper
  • 5 eetlepels wijnazijn
  • 2 à 3 eetlepels kappertjes naar smaak
  • 1 eetlepel citroensap
  • 100 gram roomboter

Doen:

Rogvleugels wassen en peterselie hakken, let op, 1 takje achterhouden

De rogvleugels in een diepe pan doen en zoveel water toevoegen dat ze onder staan. De ui, het takje peterselie, laurierblad en de tijm toevoegen een halve eetlepel zout en wijnazijn. Dit alles met het deksel op de pan aan de kook brengen en ca. 15 tot 20 minuten laten sudderen tot ze gaar zijn (dit is afhankelijk van de grootte van de vleugels). De stukken uit de pan nemen, uit laten lekken en op een doek (een doek? Waarom? Dat zegt m'n moeder) leggen. Vervolgens het vel en de randen verwijderen (de randjes gaan meestal al vanzelf met het vel mee). Daarna de stukken warm houden.De boter laten smelten totdat deze mooi donkerbruin is.

De rog op voorverwarmde borden leggen, bestrooien en besprenkelen met de gehakte peterselie, zout & peper, kappertje en citroensap. De boter over de vis gieten.

Tips:

  • de smaak van het visvlees kan je verbeteren door de vleugels na het wassen een aantal dagen in gezouten water in de koelkast te laten staan.
  • dit gerecht kan heel goed van te voren gemaakt worden: Leg na het verwijderen van het vel en de randjes de rog weer terug in het (afgekoelde) kookvocht. Bij gebruik gewoon weer opwarmen in het eigen vocht (dat gaat door de graten (gelatine) een beetje lobbig eruit zien)

Geen opmerkingen: