28 mei 2007

Mousse van kippenlevers

Mijn moeder maakte dit vroeger met oud en nieuw. Natuurlijk lette ze niet op vet, alleen op lekker! Als klein pukkie stond ik erbij te kijken en vooral te proeven. Maken is jeugdsentiment, proeven nog meer!

Nodig:

  • 1 kg kippenlevers
  • 2 sjalotjesk
  • knoflook naar wens
  • 1 ons vetspek (dobbelsteentjes of reepjes)
  • 1/2 liter slagroom
  • peper en een klein beetje zout
  • boter
  • groene peperkorrels (op vocht)
  • scheut cognac
  • gelatine
  • kippenfond

Doen:
Snipper de sjalotjes fijn. Bruin de boter in een pan en fruit de sjalotjes aan samen met de knoflook. Voeg vervolgens de kippenlevertjes toe. Wanneer ze rondom aangebraden zijn peper toevoegen. Bak ondertussen het vetspek uit en klop de slagroom stijf. Wanneer de kippenlevertjes rose zijn vuur uitdraaien en iets laten afkoelen. Daarna in de keukenmachine of met de staafmixer fijnmalen tot een egale massa. Voeg tijdens het draaien een scheut van het spekvet toe (dit zorgt ervoor de dat mousse stevig wordt). De massa overscheppen in een grote kom en de slagroom en de cognac er doorheen spatelen. Op het laatst de groene peperkorrels toevoegen, zodat ze niet kneuzen. De massa in een mooie schaal overdoen en afdekken met een laag gelei (hiervoor de gelatine oplossen in de kippenfond), eventueel kan je ter versiering voordat je de gelei erop giet wat peterselie of mooi gesneden wortelplakjes, champignons op de mousse leggen.

Lekker op brood, toast, sandwiches of zo met je vingers! Natuurlijk kunnen de peperkorrels vervangen worden door champignons of preiselberen of stukjes gebakken kippenlever of iets anders wat je lekker vindt. Deel bijvoorbeeld de hoeveelheid door twee: één helft met peperkorrels en de andere met champignons.


Wanneer je de mousse wat dunner maakt (geen vet erdoor), dan kan je er ook soesjes mee vullen.

Geen opmerkingen: