20 augustus 2010

Budgeteten

Er wordt veel geblogd over kiloknallers en supermarktgroenten en -fruit. Hele discussies zijn er over de prijs van ons eten, de kwaliteit, het aanbod en wat al niet meer.

Ja, ik eet graag lekker en ja, ik ben bereid om daar meer voor te betalen en ja, ik eet ook minder vlees eten en nee, ik eet geen aarbeien in de de winter of asperges in de hersft en nee, mijn auto is niet belangrijk (sterker nog, wie wil er een oude Citroën kopen. Rijdt als een trein en maakt zelfs diesel! Is dat nu wel of niet goed voor het milieu: wel oud, maar zeer zuinig?). Keuzes die ik maak qua eten vind ik belangrijk. Zo let ik er op dat ik verantwoorde vis eet, dat er voldoende vitamines en vezels in ons eten zit en ook wat er in mijn winkelkarretje gaat, gaat tegenwoordig flink onder de loep qua suikers, vetten en andere toevoegingen. Verder koop ik graag bij de kleine buurtwinkels, al is het alleen al voor de aandacht die je er krijgt en rijd ik om voor een goed stuk vlees.

Maar aan alles zit meerdere kanten. Natuurlijk eet ik vanavond het liefst slavinkjes van die slager die gespecialiseerd is in varkensvlees en prei en broccoli van de kleine groenteboer, want eerlijk is eerlijk: het smaakt altijd beter. Maar soms zit dat er gewoon niet in. Kiezen voor goed, verantwoord eten zoals gepredikt wordt door allerlei bloggers is immers niet de enige keuze die er gemaakt moet worden. Alles kost geld en dan gaan (helaas) andere keuzes voor. In mijn gezin zijn dat de keuze voor mijn Dames. Weet je wat twee naar de middelbare school gaande, sportende teeners kosten? En de keuze voor huisdieren.

Daarom vanavond budgeteten van de Hoogvliet: 8 slavinken voor 4 euro, Hollandse prei à 1 euro de kilo en (toch) biobroccoli die per stronk van een pond 1 euro kost deze week. Daarbij wel opperdoezers.

De slavinken werden gewoon gebakken, de broccoli gekookt en de prei gestoofd (in stukken snijden, klont roomboter en een piepklein scheutje water in een grote pan, wat zout erover en dan zachtjes gaar laten worden). De opperdoezers kookte ik met schil. Vervolgens in kwarten gesneden en in een ovenschaal. Daarover fijngehakte knoflook, chilivlokken en grof gemalen zeezout. Wat olijfolie en een paar klontjes boter en dan nog even in de oven.

Voor een tientje aten we met z'n 5-en erg lekker. Van het restant broccoli, prei en nog wat opperdoezers wordt morgen soep gefabriceerd. Het was goed budgeteten!

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Voor weinig geld kun je heerlijk eten. Dat bewijzen wij iedere dag weer op ons blog. En als we zeggen heerlijk dan bedoelen wij ook heerlijk.

Anoniem zei

Ben ook bereid om meer te betalen voor kwaliteit, maar soms ontbreekt het me aan de tijd om naar speciaalzaken te gaan.
Het is een kwestie van keuzes maken soms. Ik hoef geen breedbeeld Lcd scherm of iets dergelijks, ga ik liever voor uit eten of naar de scharrelslager.
Leuk blog heb je Chris!

Chris zei

@BarBCoa Ik heb het gezien op jullie blog. Leuk blog trouwens. Ik heb me bescheurd om de discussies onder sommige stukken!

@Agnes Dankje! De tijd om naar speciaalzaken te gaan heb ik wel! Ik werk om de hoek van de Frederik Hendriklaan. Heerlijke speciaalzaken, alleen moet dan wel de portemonnee goed gevuld zijn!

VnO zei

Ja, ik weet wat twee studerende kinderen kosten ... en ook dat dat me alles waard is.

Eén voordeel: jij maakt die keuzes en niemand heeft het recht om jou daarop te bekritiseren.

Yvon zei

Ook zonder kinderen is het af en toe crisis, dan maar even geen Keurslager en delizaken. Bonuskip of helemaal low-budget: pannenkoeken met spek en (ehm das wel iets duurder) maple syrup. Gelukkig schoonouders die de Haagse markt en slagersaanbiedingen (ossenhaas) langsbrengen en groenten uit het Hofje. Mooi stuk Chris!

Yvon zei

Beetje kort door de bocht: de hele Haagse markt brengen schoonouders niet langs, wel bergen groenten, fruit en gamba's ;-)

Chris zei

@ Frank Ja, bakkenvol geld kosten ze! Maar ja, daar heb ik voor gekozen en zoals nu zijn ze zo blij met het kaftpapier, de nieuwe agenda's en tassen. Ze hadden een appelkruimeltaart voor ons gekocht
:-)
En kritiek, ach ja, ik heb lak aan "niemand".

@Yvon Doe mij van die schoonouders! Heerlijk. Gelukkig heb ik ook van die mensen in mijn omgeving en daar word ik heel blij van!