26 mei 2008

Zoektocht naar Japan

Net als Edith heb ik maar weer eens het beeld veranderd. Gelukkig heb ik alles nog. Maar ben nog steeds niet tevreden. Het beton was het ook niet. Dat heb ik trouwens destijds bedacht omdat ik ergens (ik weet niet meer waar) een geweldige betonnen keuken zag, die ik wel zou willen hebben. Maar dat zit er niet in: het past niet in mijn huidige huis. Helaas.

Tussen de bedrijven door krijgen we hier thuis natuurlijk ook mee-eters en daar moet lekker voor gekookt worden. We hadden ons dus vrijdag tegoed gedaan aan veel haringen, daarna werd er weinig meer gegeten van mijn in de oven gebakken aardappeltjes in schilletje, supergevulde salade en vlees.

Zaterdag kwamen er vrienden die graag vis eten. Omdat de Dames dat minder vinden is Japans een mooi compromis. Hapje vooraf (terriyakicrackertje (te koop bij de Jumbo) besmeerd met wat Japanse mayonaise gemengd met wasabi en daarop een tartaar van tonijn met bosuitjes), daarna sushi en sashimi, gevolgd door een misosoep en afgesloten met kip terriyaki, gebakken rijst en een salade met spinazie en tauge.

Mijn keukenkastjes zijn ruim voorzien van diverse Japanse ingredienten, maar soms is er wat op en dat moet aangevuld worden. In Den Haag heb je diverse mogelijkheden om aan Japanse ingredienten te komen.
Allereerst kan je naar de stad, naar het Chinatown van Den Haag (Wagenstraat e.o.). Daar zit o.a. Toko Mega waar je voor alles kunt slagen. Op een zaterdag even voor wat miso naar de stad is onbegonnen werk: of alles is afgesloten, of het is knetterdruk (zowel op de weg als in de tram). Andere optie is Simonis aan de Eerste Haven in Scheveningen. Geweldige viswinkel met tegenwoordig een flink assortiment aan Japans, maar behoorlijk prijzig. Ook prijzig is VIS. Dat betaal ik graag voor de super vis en de attente bediening, maar niet voor de ingredienten. Helemaal niet wanneer ik weet dat ik bij de Sligro 3 flesjes van iets kan krijgen voor diezelfde prijs. De Sligro daar wil je op zaterdag al helemaal niet naar toe. Iedereen schijnt tegenwoordig zo'n kaart te hebben en doet daar dus gewoon zijn wekelijkse zaterdag boodschappen.

Nee, ik ging naar Nakayama in de Weimarstraat. Al die jaren dat ik nabij het Regentesseplein heb gewoond heb ik nooit in de gaten gehad, dat er een geweldige winkel verstopt zit in de Weimarstraat. De winkel zat eigenlijk net in een stukje waar ik nooit kwam, omdat er verder niks interessants zat. Maar nu is mijn kapper verhuisd naar het oude pand van Nakayama en zit Nakayama wat meer in het zicht in een groter pand.

Ze houden zich bezig met de export van glas- en aardewerk naar Japanse groothandelsbedrijven voor lokale planten- en bloemenwinkels. En in Den Haag heeft Nakayama een winkel, gespecialiseerd in Japanese-style en japanse importartikelen van eetstokjes tot japanse kasten en werkelijk schitterende bloemstukken, bonsaiboompjes en andere planten.

vleesetend plantje

Met de Dames scoorden we de eerste keer een schattig vleesetend plantje , dat zichzelf tegoed doet aan de vliegjes die wel eens rond de fruitschaal vliegen. Ook staat er geweldig aardewerk waar ik verliefd op ben en dat perfect is om sashimi ed op te serveren. Maar... ook veel ingredienten en diverse soorten sake en bier.

Mijn liefde voor Japans eten is groot, en na de sushi en terriyaki experimenten is mijn honger naar "andere" gerechten groot. Heel fijn om te horen dat er na de zomervakantie workshops Japans koken georganiseerd gaan worden!
Gelukkig ging ik naar huis met een flesje sake, twee flesje Sapporo, een nieuw sakekommetje en shiro (witte) miso

1 opmerking:

Yvon zei

Heerlijk, Japans. Die teriyakicrackertjes ga ik onthouden. Ook jaren vlakbij de Weimar gewoond, maar die Japanner kende ik niet. Naar de stad/Chinatown in het weekend... nee geen aanrader.