23 mei 2008

Haring

Nee, nog geen Vlaggetjesdag... nog even wachten! De eerste nieuwe haring zal dinsdag 3 juni geveild gaan worden, daarna ligt de nieuwe haring dus in de winkel. Maar volgens het Leids Dagblad zal de haring duur betaald gaan worden. De vangstquota is beperkt, de olieprijzen stijgen, dus de haring wordt duurder.

En denk nou niet dat je voor 3 juni ergens nieuwe haring kan gaan eten: er is een verordening, speciaal met verklik-email en haringpolitie, ingesteld door het Productschap van Vis waardoor vroegverkopers enorm beboet kunnen gaan worden.

Vorige jaren schoof de datum voor de verkoop van Hollandse Nieuwe op, omdat de haringen nog niet vet genoeg waren. Wouter Klootwijk denkt daar het zijne van: niet de keurmeesters bepalen wanneer de haring rijp genoeg is om te eten, maar de vissen zelf, afhankelijk van het weer en de hoeveelheid voedsel voor de visjes. Het Nieuwe Haringseizoen zou dus volgens hem net zo goed in augustus kunnen beginnen, als de visjes het niet eerder toelaten.

In ieder geval moeten we het tot 3 juni doen met "ouwe" haring. Vind ik ook niet vies, hoor. Helemaal niet als je even wat moet afleveren bij een grote vishandelaar in Scheveningen en daar door een aardige mijnheer verrast wordt met een pakket met veel haringen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Dacht ik er snel bij te zijn... ;-) Jij dus wel een haringfan, doe je daar nog wat mee of eet je ze puur. Of wat schande schijnt te zijn: met uitjes.