17 mei 2008

Pindakaas!!!!

Ik probeer mijn Dames altijd zo gezond mogelijk broodbeleg oin het lunchtrommeltje mee te geven. Het liefst dus "hartig" broodbeleg, maar anders liever appelstroop en pindakaas dan chocopasta.

Er is al het een en ander geschreven over pindakaas. Gerrit Jan heeft er op Eetschrijven diverse blogs aan geweid (zie hier en hier.

Pindakaas is beregezond, als je Calve gelooft: Vol met eiwitten, zuiver plantaardige vetten en koolhydraten, voedingsvezels, vitamine B en E. Maar zoals Gerrit Jan al schreef zit met name de lightversie bomvol suikers. Hoe licht wil je het hebben?

Manlief heeft een klant die jaarlijks naar het Haagse komt. Dat zorgt in de eerste plaats voor business (brood op de plank), maar in de tweede plaats voor peanutbutter (dus ook nog eens beleg!). Ooit, in een ver verleden, toen de Dames nog Dametjes waren ving ze op dat ze graag pindakaas op brood aten. Het jaar daarop voorzag ze de Dametjes dus van real American peanutbutter. En eigenlijk werd het een traditie: ieder jaar potten met pindakaas van allerlei merken en they're huge! Ongetwijfeld is het hartstikke verboden om dit naar Holland te smokkelen en ongetwijfeld denkt ze dat we hier nog steeds in een holletje wonen en dat er nergens Amerikaanse peanutbutter te krijgen is! Maar het is zo lief!

Dit jaar had ze zo'n enorme lading geregeld, dat het in twee keer door de douane kwam. Wij zijn nu in het trotse bezit van drie potten Peter Pan creamy peanutbutter. De een nog groter dan de ander. Ok, de Dames eten nog steeds graag pindakaas, maar zoveel?

Het verschil tussen de ouderwetse Petje Pitamietje pindakaas en die van Peter is de smaak. Amerikaanse pindakaas is zo zoet! Voor mij valt de Hollandse pindakaas onder de hartige broodbeleggen als je het vergelijkt met de Amerikaanse. Zit er volgens Calve in de hoerapindakaas van Gerrit Jan 4,3 gram suiker per 100 gram, in de Peter Pan pindakaas zit 3 gram, maar wel per two tablespoons of te wel 32 gram!

Onze Amerikaanse dame nam ook nog een flesje Smuckers Jellie (per serving van 20 gram maar 12 gram suiker, ach) mee, zodat we een real American Peanutbutter Jellie sandwich konden maken: witte boterham, pindakaas, naturel chips, jellie, en daar bovenop nog een witte boterham met pindakaas. Vind je het raar dat er zoveel kinderen met overgewicht zijn als hun ouders ze volstoppen met dit soort sandwiches?

Nog een aardigheidje had ze meegenomen, miniverpakkingen pindakaas. Niet van Peter, maar van Jif (nee, geen schuurmiddel). Cups met een inhoud van 64 gram (en maar liefst 11 gram suiker per 100 gram). Wat doe je ermee???? Het wordt meegegeven als aanvulling op het lunchpakket: je kan er appel, selderij, crackers en pretzels in dippen. Ter vergelijk: de bakjes met chocoladedip van Duo Penotti bevatten 35 gram.

Als ik mijn Dames zulke lunches ga meegeven, groeien ze in no time dicht!

Wil er iemand trouwens nog een pot?

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Leuk stuk! Ik heb meer met tahin - net zo moddervet - maar A. jaagt er met gemak wat potten doorheen, al dan niet in soep/boterhambeleg of sausvorm. Hij houdt zich aanbevolen voor de American peanutbutter :-)

Anoniem zei

Vreselijk ja, al die suikers! Ik lees met plezier de columns van Sylvia Witteman over die rare Amerikanen :-).