18 juli 2007

Rawfood

Cheffen schreef er al over: raw food. Geweldig plaatje erbij van een aantal modellen in vleeskleding (iets dat overigens niet nieuw is; in 1998 plukte ik een artikel van internet over de tentoonstelling van een vleesjurk).

Rawfood. Daar moest ik meer van weten. Nu was ik al ge-interesseerd in raw food voor mijn honden (BARF; Bones And Raw Food) en ben ik ervan overtuigd dat deze manier van voeden voor hen geweldig is. Ze smullen in ieder geval dagelijks van het kant-en-klare versvlees en zijn zeer tevreden met aanvullingen in de vorm van rauwe kip, konijn, haas en wat al niet meer met bot en al. Jaja, ik hoor het al: maar die kippenbotjes? Ga maar lezen, want als ik dat uit ga leggen dwaal ik teveel af!

Rawfood of living food dus. Nu zijn mijn associaties bij die woorden toch net wat anders dan wat er mee bedoeld wordt. Bij raw food denk ik aan lekkere bloederige biefstukken, carpaccio en broodjes tartaar, bij living food aan oesters en mosselen. Nou niet dus! Ik citeer maar even van de site Rawfood:

Levende rauwe voeding bestaat uit geweekte en ontspruitte bonen, granen, noten en zaden. Rawfood is rauw, althans niet verhit boven de 40 graden, het is biologisch, vrij van dierlijke vettten zoals vlees en zuivel en het is niet genetisch gemanipuleerd.
Rauwe voeding is wat je van de bomen en struiken plukt en zonder verdere bewerking kan eten ...

En uit de faq van die site:
Rawfood wordt gezien als 'schoon' voedsel.
Onder levende voeding wordt verstaan;
voedsel het liefst puur zoals de natuur aanbiedt.
Passend bij onze handen(en bij onze tanden, nee we zijn geen vlees-eters!)
onze vingers zijn uitermate geschikt voor het pellen van fruit en plukken van groenten.
Voedsel onbewerkt althans zeker niet hoger verhit dan rond de eigen lichaamstemperatuur.
Levend voedsel heeft levenskracht!


Het zal vast wel hartstikke gezond (biologisch, plantaardig) zijn en ook wel lekker (als ik Miss Books geloof). Ik heb wat recepten bekeken en bij sommige zou ik zo zeggen: Ja, dat ga ik een keer maken!

Ik ben gek op fruit, noten en groenten, pitjes en zaadjes, maar waar het bij mij fout gaat is het zweverige: Levend voedsel geeft prana (levenskracht), blablabla.

En hoezo zijn wij geen vlees-eters? Ik heb nog even mijn bioboek tevoorschijn gehaald en ik denk toch dat mijn gebit het meest overeenkomt met dat van de gibbon (een familie van de mensapen), een alleseter.


Voor vanavond voor mij dus RAW (of is het nu antiraw?): steak tartare!

Nodig:
- 1 pond tartaar (voor de echte diehards: 1 pond mooie biefstuk)
- 2 hele verse eieren
naar smaak: fijngesnipperde ui, fijngesnipperde augurk, kappertjes, peper, zout, worchestershiresaus, cayennepeper, currysaus, tomatenketchup, tabasco

Voor het serveren:
8 witte geroosterde boterhammen
4 gekookte eieren
mayonaise
curry

Doen:
Voor de diehards: hak de biefstuk fijn (niet met een keukenmachine, dan wordt het blubber) met een mes (of eventueel door een gehaktmolen) tot een mooie tartaar ...

Meng alle ingredienten voor de tartaar door elkaar. Gewoon uitproberen wat je lekker vindt, de een houdt tenslotte meer van ui dan de ander. Pas op met de tabasco en de cayennepeper!
Als de massa wat te vochtig is geworden kan je er wat paneermeel of een verkruimelde beschuit doorheen doen.

Verdeel de tartaar over de boterhammen. Garneer met plakje gekookte eieren, wat mayonaise en eventueel wat currysaus.

2 opmerkingen:

Cara zei

Je heet nog steeds 'hoe is het weer in den haag' maar ik zie nu in ieder geval wel je eet-posts. Ik weet niet of je wat veranderd hebt, of dat google spontaan besloten heeft ze toch door te geven? In ieder geval blijf ik de komende tijd op de hoogte van je ;-)

http://veelkantie.nl zei

Raw-foodisten hebben een verstandelijke afwijking. Ze zijn nog gekker dan vegetariërs en veganisten. En dat is nog tot daar aan toe. Maar vaak slepen ze ook hun kinderen mee in deze idiotie. En dat is wat mij betreft gewoon kindermishandeling.