5 juli 2007

Tabouleh a la facon Valerie, oftewel van Tanja

Wat je als moeder al niet doet voor je kinderen! Dochterslief hebben op school een feest met het geweldige thema 1000 en een nacht. Natuurlijk willen ze daar uitgedost naar toe, dus wat doe je als moeder: je bedenkt een kostuum. Nee, niet het gemakkelijkste kostuum, maar een moeilijk. Als moeder draai je tenslotte nergens je handen voor om! Dame 2 gaat als de veertig rovers, jeweetwel, die van Ali Baba. Dus fietst moeder met andere moeder op een verregende woensdagmiddag naar de Haagse Mart om stoffies te halen om een en ander vervolgens in elkaar te zetten tot een mooi kostuum. Nu moet je je even voorstellen dat moeders leuk kan koken, het ook goed doet met de stofzuiger, behoorlijk kan timmeren, verven en elektrieken, maar naaien?!?! Wat dat betreft moet ze haar handen daar behoorlijk voor omdraaien.

Maar goed, met veel geploeter, bloed, zweet en tranen (oh nee, hetwaren regendruppels) heb ik eindelijk een redelijk kostuumpje in elkaar gezet. Waarom hou ik me niet bezig met dat wat ik wel kan? Bijvoorbeeld het feestvoeder maken waar alle Sheherazades, Aladins, Boze geesten en veertig rovers zich aan te goed kunnen doen?

Lang geleden was ik lid van Smulweb. Daar kon je al je recepten op zetten en een leuke eigen pagina maken. Veel van geleerd: het was mijn eerste kennismaking met html. Ook veel leuke mensen leren kennen. Mensen met verstand van eten, mensen die net als ik van lekker eten houden. Bijvoorbeeld Carla, van wie je haar eetervaringen kan lezen op restaurantrecensies.weblog en Tanja. Als er iemand van eten en koken houdt, dan is het Tanja. Zeer uiteenlopende gerechten uit alle keukens van de wereld. Aangezien ik zelf de Oosterse keuken niet goed beheers, heb ik haar recept gebruikt voor het maken van een couscous salade voor het 1000-en-1-nacht-feest.

Op een gegeven moment was ik wel bijna klaar met Smulweb; ik wilde meer, meer van mijzelf en anders. En toen Smulweb bedacht dat ze commercieel moesten gaan, was ik helemaal klaar. Mijn zo mooie pagina was weg, restaurantrecensies die ik had geschreven waren weg, de opmaak van mijn artikelen was weg en heel veel van mijn medesmulwebbers waren ook weg of dachten daarover. Al mijn recepten die ik daar ooit had geplaatst heb ik zelf maar weggehaald en die staan nu dus hier. En eerlijk is eerlijk: hier staan ze veel beter.

Af en toe kom ik nog op Smulweb om even te zoeken naar dat ene recept, bijvoorbeeld de garnalenkroketten van Lisa of dit recept van Tanja:

Nodig:
- Iets minder dan een 1/2 pak couscous (moyen) dwz ongeveer 200 gram of iets meer
- 5 grote tomaten
- 1 komkommer
- 1 grote ui
- half kopje goede olijfolie
- enkele takjes munt
- 1 klein bosje bladpeterselie
- 1 uitgeperste citroen
- zout en peper.

Doen
Rasp de tomaat (4 stuks; hou er eentje achter!), de geschilde komkommer en ui en vang het vocht in een grote kom op. Zeef de grotere stukjes en eventuele pitjes er uit.
Voeg de olijfolie, uitgeperste citroen, fijngesneden blaadjes munt en peterselie toe. Maak op smaak met peper en zout.
Voeg het halve pak couscous toe en roer alles goed door elkaar. Laat dit minstens een halve dag in de koelkast staan zodat de smaken kunnen intrekken en de couscous kan wellen. Daarna kun je de smaak beoordelen en eventueel nog wat meer munt of peterselie er aan toe voegen.
Als de tabouleh iets te droog is voeg je nog wat olijfolie toe. Vlak voor het opdienen de vijfde tomaat ontvellen en van zaadjes ontdoen, in hele kleine blokjes snijden en door de couscous roeren voor het kleuraccent.


Verdikkie: waar ik van baal is dat blogger mijn accentjes niet goed verwerkt, kijk maar: à la €... iemand een oplossing?

3 opmerkingen:

Anoniem zei

goh, dat smulweb nog bestaat. ben er ooit (1997 ofzo) eens mee begonnen, maar al heel snel met mijn eigen website-je begonnen, waaruit uiteindelijk mijn blog is gegroeid.
ik heb gelijk even een kijkje genomen bij smulweb, maar het ziet er wel een stuk gelikter uit, zo. maar ontzettend vervelend dat ze allerlei teksten en recepten hebben weggemieterd. alles voor de commercie, he? :-(

Gerrit Jan Groothedde zei

Hmm, ik maak taboulé altijd met bulghur, dat geeft meer "bite". Couscous is eigenlijk een soort pastadeeg dat wordt gedroogd en dan vermalen. Bulghur bestaat uit hele tarwekorrels die worden geplet, gestoomd en dan gedroogd. Probeer maar eens!

Wat die karakters betreft: staat je oplossing misschien op http://help.blogger.com/bin/answer.py?answer=41397&query=speciale%20karakters&topic=&type=f? Succes!

Anoniem zei

Jaja Edith, Smulweb is er nog, maar ik irriteer me dood. Typ je olijfolie, dan wordt dat gelijk gelinkt aan Bertolli. En ik hoef geen Bertolli!

Ik heb inderdaad met Bulghur in mijn handen gestaan vanmiddag, maar zoals ik al schreef: mijn kennis van de keukens uit het Midden-oosten is nihil, dus het recept van Tanja aangehouden.
Misschien na mijn Japan-manie iets nieuws om te gaan proberen!
Ik ga eens even op de help kijken! Dank