Nu vind ik vaak de meeste foto's er gewoon niet lekker uitzien; de maaltijd is een prutje op het bord. Zo ziet het er bij mij uit wanneer ik geen zin heb om te koken en een soort van eenpanshap maak.
Maar vanavond had ik zin, dus met het fototoestel en mijn Japanse kookboek op het aanrechtblad aan de slag gegaan. Geroosterde kipspiesjes geglaceerd met sojasaus zou het gaan worden. Daar zou ik toch wel een mooie, smakelijke foto van kunnen maken!
Nu is het recept voor kippenbouten, maar ik heb er kipspiesjes van gemaakt (jakitori, maar dan zonder kippenlevers); de Dames vinden dat namelijk ontzettend lekker.
Nodig:
- 3 of 4 kippenborsten
- teriyakisaus
- teriyakiglazuur
- bosuitjes
- geroosterde sesamzaadjes
Doen:
Als eerste maak je de teriyakisaus. Hiervoor verwarm je 2,5 dl. mirin in een emaille of stalen pannetje. Je roert er 2,5 dl. sojasaus en 2,5 dl. kippenbouillon door en brengt het aan de kook. Dat laat je afkoelen.
Het mooie van die teriyakisaus is dat die heel goed bewaard kan worden. In een afgesloten (jam)pot wel een maandlang in de koelkast. De saus moet even opgekookt worden (eventueel schuim dat aan de oppervlakte komt verwijderen) wanneer je hem weer wilt gebruiken.
Voor het glazuur neem je een beetje teriyakisaus en voegt daar suiker aan toe (4 el op 1 el), klein beetje maizena oplossen in water en dat toevoegen. Er ontstaat dan een stroperige glazuur.
De kip heb ik in blokjes geknipt en in een bakje met teriyakisaus gelegd om zo lekker te marineren. Vervolgens sateetjes gerijgd; stukjes kip afgewisseld met stukjes bosui.
In een grillpan de sateetjes grillen en tijdens het draaien bestrijken met het glazuur. Wat sesamzaadjes erover strooien en klaar. Erbij gebakken rijst op z'n Japans (het recept volgt later).
Het resultaat:
............................. ohoh, vergeten een foto te maken!
Maar het was wel lekker!


Geen opmerkingen:
Een reactie posten