30 juli 2007

Lasagne alla Bolognese

Over het algemeen ben ik hier thuis van het voer. Ik bedenk, boodschap en kook. Maar heel soms zwaait manlief de pollepel. Zijn favoriete gerecht om te maken is Spaghetti Bolognese. En dan moet je niet denkn dat hij zich er gemakkelijk vanaf maakt. Alles gaat op een bepaalde manier de pan in en daar mag ik me niet mee bemoeien. Lekker toch? Helemaal wanneer de spaghetti weer overheerlijk smaakt. Ik zal hem eens vragen om zijn recept publiek te maken, want het smaakt toch anders dan wanneer ik het maak! Het ene fijne is dat er voor me wordt gekookt. Dat gebeurt niet zo vaak, dus als dat gebeurt, dan geniet ik dubbel. Het andere fijne is, dat manlief altijd een enorme pan saus maakt. Wat over is verdwijnt dus altijd in de vriezer en dat is altijd handig.

Zoals ook vandaag bleek. Op mijn beeldscherm staat een weerdingetje van Google. Daarop staat de temperatuur in Den Haag. Die was vanochtend dus prut: 12 graden stond er in mijn beeldscherm. Dat Google dingetje kan je ook voor andere plaatsen instellen, dus deed ik klik en daar verscheen het: Brescia 24 graden. Ik was direct weer in vakantiestemming en besloot dus Lasagne te gaan eten. En toen kwam die bak uit de vriezer goed van pas.

Als ik in een goede bui ben, wil ik wel zelf pasta draaien. Die goede bui had ik wel, maar met het vakantiestemming gevoel kwam ook een ik-moet-nog-zoveel-doen-gevoel, dus geen zelfgemaakte pasta. De supermarkt hier verkoopt geen verse pasta, dus vandaag gedroogde pasta. Voorheen liep ik altijd te stoeien met die vellen; ze bleven altijd veel te hard, ondanks dat er op het pak stond dat ze niet voorgekookt hoefden te worden. Toen een keer de saus wat waterig was, bleek dat de oplossing, want de lasagne was perfect.

Eigenlijk is het meeste werk aan de lasagne de Bolognese saus, want een bechamelsaus zit zo in elkaar. Ik kan daar wel een recept van opschrijven, maar in de eerste plaats is het overal te vinden en in de tweede plaats doe ik maar wat: klontje boter, lepel bloem, oh, nog een lepeltje bloem erbij. Laten garen, melk erbij, roeren, nog een beetje melk of niet, peper, zout en nootmuskaat. En klaar is Chris.



En dan laagjes in de schaal: bechamel, lasagne, bolognese, veel kaas, bechamel tot de schaal vol is. En dan in de oven. Lekker lang en niet al te heet.

Geen opmerkingen: