15 juni 2009

Custard

custard

De Dames staan nog steeds zo nu en dan in de keuken. Onlangs maakten ze het toetje: vruchtentaartjes met custard. Het recept komt uit het kookboek "Patatje Zwaardvis" en al eerder hebben ze er gerechten uit klaargemaakt. Destijds waren de aanwezigen verliefd op de brownies. Nu was het de custard die heerlijk was (en net als de brownies: niets uit een pakje!). Ik ga de volgende keer vragen om brownies met custard.

Nodig:
- 3 eidooiers
- 50 gram suiker
- 3 dl. melk (eventueel kan een deel vervangen worden door room)
- vanillestokje (of zakje vanillesuiker)
- 30 gram bloem

Doen:
Eieren splitsen. De eiwitten zijn niet nodig, of je moet meringues met custard maken? De eidooiers met de suiker opkloppen. De bloem erbij strooien en doorkloppen tot er een gladde saus is ontstaan.
Vanillestokje opensnijden en met de melk in een steelpan doen. Dit bijna aan de kook brengen. Dan 5 minuten zachtjes laten pruttelen. Het vanillestokje er uit halen en de melk bij het eimengsel gieten en door elkaar kloppen.
Alles in een schone pan gieten en zachtjes aan de kook brengen terwijl je roert. Klontjes eruit kloppen. Zodra de custard kookt gas laag zetten en nog een minuut of twee laten doorkoken. Vervolgens goed af laten koelen.
Afdekken met folie of een klontje boter laten smelten op de custard om ervoor te zorgen dat er niet zo'n vies vel ontstaat.

Geen opmerkingen: