19 maart 2008

Italiaanse happen

Afgelopen weekend vierde ik mijn verjaardag. Ik ben niet zo van de verjaardagsfeestjes, maar Manlief had gelijk toen hij zei dat we al te weinig feestjes vierden, dus feest!

Voor mij hoort bij feest eten, dus de afgelopen week passeerde allerlei lekkers de revue. De Dames wilden (hoe kan het ook anders) Japans, Manlief weer eens ouderwetse Hollandse happen en hapjes en ik? Ik wist het niet. Inmiddels was het al vrijdag en geheel tegen mijn gebruikelijke van-te-voren geregel had ik nog steeds niets! Niets bedacht, niets gekocht en niets idee... 's Middags met een aantal kookboeken ter inspiratie in het zonnetje en uiteindelijk werd het Italiaans.

Natuurlijk de gebruikelijke salumi, mortadella en parmaham (ook met meloen), de tomaatjes met buffelmozzarella en basilicum en ingemaakte artisjokken, zongedroogde tomaten (tja, uit een potje, te weinig zon!) en gegrilde plakken aubergine. Als liefhebster van Italiaanse kazen moest daar natuurlijk ook het een en ander van op tafel. Parmezan, Taleggio, zachte Gorgonzola, Roccolo en Tuma.

Lekker makkelijk, van die happen, maar er werd ook nog wel wat echt gekookt. Samen met Dame 1 maakte ik 's ochtends de saus voor de vitello tonnato, de courgettesoep van Robin en een tomatensoep met veel basilicum. Verder een simpele pastasalade met paddestoelen en een rijstsalade. De laatste recept komt uit De Zilveren Lepel en is een gerechtje dat ik zeker in de zomer nog eens ga maken. Eenvoud... maar een paar ingredienten en het is goed.
taleggio tomaat knoflook en ansjovisjes
tomaat buffelmozzarella basilicumkeukenprinsen
Het is prettig om zo ongeveer alles te hebben voorbereid, zodat je op het feest zelf eigenlijk niks meer hoeft te doen en je kan vermaken met vermakelijke gasten en heerlijke wijn (ik heb me klem gezopen aan de Pinot Grigio Alto Adige). Ik had dus hulp van Dame 1, maar voor het opmaken van de schalen, het pouleren van de glazen en al die andere klusjes had ik versterking van mijn keukenmeneren: Vriendje en Papa, die met veel plezier met ansjovisjes, bolletjes meloen en parmaham en al het andere lekkers aan de slag gingen om het mooi op de schalen te krijgen.

Er werd flink gegeten en nog flinker gedronken, veel gelachen en gepraat. En ik werd flink verwend. En zo hoort dat bij een verjaardagsfeestje!

Recept Rijstsalade met garnalen
(Riso in insalata ai gamberetti, De Zilveren Lepel)

Kook (350 gram) langkorrelige rijst gaar in water en zout. Uit laten lekken en afspoelen met koud water. Roer (3 el.) olijfolie door het sap van (1) citroen en breng op smaak met pezo. Doe (200 gram gare, gepelde) garnalen, (3 el fijngehakte, verse) bladpeterselie en (8 in reepjes gesneden blaadjes) basilicum bij de rijst en giet er het olie/citroenmengsel bij. Voorzichtig husselen. Beboter een kom, schep de rijst er in en druk aan. Wegzetten in de koelkast. Voor het opdienen storten op een schaal.

1 opmerking:

Anoniem zei

Klinkt lekker allemaal. Zit nu ongeveer hetzelfde als jij op die vrijdag. Morgen Paaseten en er moet nog van alles bedacht en gekocht worden, slik. In elk geval vitello en die rijstsalade lijkt me ook wel wat.