11 november 2008

Otto e mezzo

Gisteravond hadden mijn twee directe collega's J&T een kookworkshop georganiseerd ter ere van hun 1-jarige opname in het bedrijf waar ik nu werk. Een van hun klanten heeft een aantal jaar geleden alles over een andere boeg gegooid en is een kookatelier begonnen: Otto e mezzo. Hier koken allerlei groepen in clubverband onder de bezielende leiding van Frans. Voor J&T had Frans een aparte avond geregeld.

Otto e mezzo, oftewel een 8 en een half. Dat is goed genoeg zegt Frans. Je kan wel een tien proberen te koken, maar dan valt het alleen maar tegen. (Is dat zo? Ikzelf probeer (als strebertje) toch wel hoger te scoren dan een 8,5...) In ieder geval gaat het erom, dat samen koken een feest is. En dat was het gisteravond zeker.

In Kerkehout in Wassenaar ligt den Ouden Vleeschhouwerij waar het atelier gevestigd is. Voorzien van alles dat ook maar nodig is om je uit te leven in de keuken. Na een korte briefing werden we opgedeeld om allemaal een stukje van het 5-gangen diner klaar te maken. Frans had natuurlijk al de nodige voorbereidingen getroffen (met een onbekende groep die niet thuis is in de keuken, is het moeilijk in te schatten wie wat kan en wat niet) en iedereen kon aan de slag. Samen met E. was ik verantwoordelijk voor de pasta en de groenten van het hoofdgerecht. Het was vooral veel snijwerk!

Natuurlijk keken we ook bij de anderen en interessant vind ik dan hoe ver je een heel diner eigenlijk al af kan maken. Iets dat ik thuis ook zoveel mogelijk probeer te doen, maar met een goed gevulde keuken gaat dat natuurlijk toch makkelijker. Wat ik bijvoorbeeld niet wist, is dat je wentelteefjes van te voren allemaal kan bakken en dan gewoon simpel warm kan houden voor bij het toetje. Natuurlijk had ik dat wel kunnen bedenken, maar ik heb er nooit bij stilgestaan. En ik moet nu ook een ijsmachine, want in een paar uur heb je dus heerlijk ijs van zabaione met Moscato d'Asti. Zelfs ik als niet-toetjes eter vond het heerlijk.

De bereiding van de rosbief was interessant. Ik moet toch nog even navragen hoe het nou zit met het waarom: Rosbief ingesmeerd met dik mosterd en vervolgens ingepakt in pancetta. Daarna in aluminiumfolie gerold en vervolgens in een pan in de olijfolie "gebraden". UItpakken en 20 minuten in de oven op een hele lage (37 graden) temperatuur.

Met z'n allen en vooral met Frans hebben we allerlei leuke gerechten gemaakt en opgegeten. Zo leer je toch je nieuwe collega's weer beter kennen!

De soep van P&M, naar recept van Frans: Selderijsoep met gerookte paling

Nodig voor 8 personen en een beetje meer (Otto e mezzo):
- 2 struiken bleekseldrij
- 3 uien
- 2 blaadjes foelie
- 15 dl. kippenbouillon
- 2 eidooiers
- 1 dl. room
- 150 gram gerookte paling
- 2 takjes peterselie
- 1 gedroogde peperoncini

Doen:
Borstel de bleekselderij goed schoon en verwijder de harde nerven. Snijd in kleine stukjes. Snijd ook wat hele dunne schijfjes en kook die apart (voor de garnering). Maak de uien schoon, snijd in kleine stukjes en fruit ze licht aan. Kook de selderij en de gefruitte ui samen met de foelie ca. 20 minuten in de bouillon. Verwijder de foelie en pureer alles. Passer dit door een fijne zeef en breng opnieuw aan de kook.
Roer de eidooiers en slagroom door elkaar en voeg er een paar lepels soep aan toe. Roer dit mengels door de soep.
Snijd de peperoncini heel fijn en meng door de soep. Eventueel opsmaak brengen met pezo (let op, want de paling geeft ook veel smaak). Soep van het vuur afnemen en in (natuurlijk voorverwarmde) borden scheppen. Selderijschijfjes en paling in de soep en wat fijngehakte peterselie erover.

Lekker!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik geef Frans gelijk, als je dat programma "Smaken verschillen ziet" is een 10 niet haalbaar. Ik ben wel heel benieuwd naar dat ijsrecept, de machine heeft hier al in geen tijden gedraaid.

Anoniem zei

Laat je me weten wat je van het ijsrecept vindt?