
Eind november en de Sinterklaasartikelen liggen alweer weken in de winkel. Het is nog veel erger, want de eerste huizen hier kerstverlichten de straat. Ik probeer het hele Sint en Kerstgebeuren altijd zo lang mogelijk uit te stellen, maar met al het suikergoed in de winkels is dat erg moeilijk; hier in huis zijn het namelijk enorme snoepers.
Ook op de scholen is alles in Sint stemming. De boel is versierd, lootjes zijn getrokken en in kleine oventjes worden pepernoten gebakken... En dat laatste zorgt voor problemen.
Blij kwam Dame 2 thuis met de mededeling: "Het wordt een leuk dag morgen, want we gaan pepernoten bakken!" Ik vind het altijd wel leuk, dat soort activiteiten.
Dame 2 kwam thuis en gooide een zakje op de tafel. "Zijn dat je pepernoten?", vroeg ik? "NEE, dat zijn kruidnoten!"
Had ik de oproep van Meneer Wateetons en Kattebelletje in eerste instantie naast me neer gelegd, nu vond ik dat ik toch wel wat moest doen. Natuurlijk moeten ouders in de eerste plaats zorgen dat hun kinderen het verschil tussen een pepernoot en een kruidnoot kennen, maar als daarna op de basisschool dat weer teniet wordt gedaan door juffen die pepernoten bakken om ze vervolgens te verkopen als kruidnoten, ja, dan gaat het mis.
Er moest dus actie worden ondernomen!

Het recept voor echte pepernoten op Nee, dat zijn kruidnoten werd door de Dame niet goed bevonden. Ze miste toch de kruidige smaak, maar misschien komt dat omdat ze nooit "echte" pepernoten heeft gegeten? Ikzelf twijfel ook. Ondanks dat er wordt gezegd dat een recept met speculaaskruiden geen goed recept is, heb ik toch speculaaskruiden (oftewel koekkruiden) gebruikt.
Kopen is natuurlijk makkelijk, maar zelf maken is ook prima te doen. Daarbij kan je dan varieren in smaak.
Nodig:
- 250 gram vloeibare honing
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 ei
- 1 flinke eetlepel speculaaskruiden
- 1 halve eetlepel fijngemalen anijszaad
- snufje zout
Doen:
Doe de honing, het ei en de kruiden samen met het gezeefde bakmeel in een kom en meng dit tot een deeg. Doe dit in eerste instantie met een lepel, want door de honing is het natuurlijk lekker klef. Pak het deeg in plastic folie in en laat het rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol slierten van het deeg en snijdt in kleine plakje.

Duw de plakjes in de vorm van een vierkantje/brokje/blokje/dobbelsteentje. Leg de vierkantjes/brokjes/blokjes/dobbelsteentjes op een ingevette of met bakpapier beklede bakplaat en zet ze zo'n 10 minuten in de oven. Dat is natuurlijk afhankelijk van de grootte waarin je het deeg hebt gekneed.
2 opmerkingen:
Ze waren lekker!!!
Enne volgens mijn visite vanmorgen waren de speculaasbrokken heerlijk!! Veel lekkerde dan uit de winkel!! Kan je nagaan.
Enfin, het was weer fijn om bij jullie te zijn.
Heb't goed, mooi weekend van
mama, Atie, oma Atie
Dat ziet er lekker uit! Die Friese pepernoten had ik zelf gekocht ;-) Kan nergens een recept vinden daarvoor.
Een reactie posten