15 november 2008

Casserole met St. Jacobsschelpen

mini-casseroleAfgelopen vakantie, het lijkt alweer eeuwen geleden, kwamen we in een geweldig hotel in Le Pouzin (in de Ardeche) terecht. Het hotel was werkelijk een plaatje en we hebben er geweldig gedineerd. Een van de gerechten die voorbij kwam, was een minicasserole waarin coquilles St. Jacques en grote garnalen in een verrukkelijk sausje op basis van witte wijn. Dat wilde ik ook een keer maken, want het moest niet moeilijk zijn. Ik zat al te bedenken in wat voor een leuke schaaltjes het klaargemaakt zou moeten worden, want mijn servies is toch niet zo uitgebreid dat ik voor ieder gerechtje een leuk passend bordje/schaaltje/kommetje heb. Maar daar zou vast wel een oplossing voor komen. En verhip, op de dag dat Tanja bij mij aan tafel zat
vond ik bij Domestica op de Fred minicassaroles voor het luttele bedrag van nog geen 2 en een halve euro per stuk.
Ze werden direct in gebruik genomen en mijn zelfgefabriekte Casserole met coquilles smaakte goed. Weer zeer simpel en goed van te voren klaar te maken.

mini-casseroleNodig:
- per persoon 2 coquilles St. Jacques, als ze klein zijn meer
- witte wijn (ca. 1 dl.)
- visbouillon (ca. 1 dl.)
- 2 kleingesneden sjalotjes
- geplette witte peperkorrels
- wat dragon, laurier en tijm
- ijskoude boter


Doen:
Sjalotjes licht aanfruiten, wijn, boullion en kruiden erbij en laten inkoken. De kruiden eruit vissen. (Dit kan van de voren gedaan worden.) Met klontjes ijskoude boter de saus monteren. Er moet een stevige saus ontstaan, want er komt ook nog vocht van de coquilles.
De coquilles overdwars doormidden snijden en in de casserolles leggen. Schep de (warme) saus erover en doe de schaaltjes nog een minuut of 5 in een voorverwarmde oven.

Het was voor herhaling vatbaar, alleen zou ik een volgende keer wat julienne gesneden groente toevoegen. Of ik zou in plaats van de wittewijn-saus de saus van twee soorten sherry gebruiken (tezamen met de julienne gesneden prei en wortel), dat lijkt me helemaal geweldig! Zover was het nog steeds niet gekomen en de mini-casseroles stonden werkeloos achter in de kast.

Tot gisteravond...

Nodig:- per persoon 2 coquilles St. Jacques, als ze klein zijn meer
- dashi. Zoals te lezen is het zelf te maken, maar volgens Yvon zijn de bonitovlokken niet te krijgen. Nu heb ik zelf nooit dashi gemaakt, want tijdens een van mijn bezoeken aan de toko vertelde een Japanse mevrouw me dat iedereen in Japans dashi uit een pakje haalt. Ik dus ook.
- taugeh
- zeewier
- bosuitjes
- in dunne plakjes gesneden kastanjechampignons
- en alles wat je lekker lijkt als vulling
- sojasaus

Doen:De casserolles in de oven verwarmen. Ze moeten goed heet zijn. De dashi zeer heet laten worden. Snijdt de coquilles overdwars in dunne plakken. Doe ze samen met het garnituur in de hete casseroles en giet er een heel klein scheutje sojasaus over. Direct een lepel gloeiendhete dashi erover een en dan als de wiedeweerga opdienen.

2 opmerkingen:

Aan tafel met Tanja zei

Het smaakte voortreffelijk en ik vind die minipannetjes echt ontzettend leuk. IK heb thuis nog bonitovlokken liggen en als ik weer eens afreis naar het Haagse neem ik het wel mee van de Japanse deli. Ik ga trouwens ook een keer die kant en klare proberen.

Anoniem zei

Fijn dat je het lekker vond! Ik zal nog wat van die pannetjes inslaan, kunnen we ruilen: jij pannetjes, ik bonitovlokken...