
Rond het Gardameer wordt niet heel veel olijfolie geproduceerd; in die regio's gebruikt men voor het koken eerder boter en reuzel. Toch is er een eeuwenoude traditie van het produceren van olijfolie. Het microklimaat dat rond het Gardameer heerst is zeer gunstig voor de groei van olijven.
De extravergine olie van de eerste koude persing heeft het D.O.P. certificaat. D.O.P. staat voor Denominazione Origine Protetta. Dit certificaat wordt afgegeven door de Europese Unie. Een D.O.P. voor olijfolie betekent dat de gebruikte olijven van streng gecontroleerde boomgaarden van rond het Gardameer komen en dat de olijfolie wordt geproduceerd volgens voorgegechreven procedures, maar volgens lokaal gebruik.
Zo dus ook de olie van Avanzi.
Avanzi heeft eigen gaarden waar verschillende soorten olijven op worden geteeld, zoals Casaliva, Frantoio, Leccino en Pendolino. Vanaf 20 oktober tot eind november worden deze olijven geoogst en direct op dezelfde dag nog koud geperst met behulp van de traditionele stenen persen. Ook het filteren gebeurt op de traditionele manier; met behulp van katoen.
Het resultaat is een groene (door het aanwezige chlorofyl), lichte, fruitige olijfolie. Heerlijk is salades en over gegerild vlees, vis en groenten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten