6 februari 2009

Fileren doe ik zelf 1

Iedereen heeft een uitdaging nodig. Klary gaat een maand budgetkoken, Tanja gaat iedere week uit het boek "Vers uit de tuin" koken en ik? Ik had al geschreven dat ik wilde leren mijn visjes zelf schoon te maken. Dat is tenslotte iets dat ik nog nooit had gedaan en ik altijd graag wilde leren. Ik had mijzelf voorgenomen om me in te schrijven bij de Back to Basic cursus van VIS., maar dat duur natuurlijk weer te lang.

visfeleren.nl Na wat google-en vond ik de site visfileren.nlwaar ik urenlang filmpjes heb zitten bekijken waarin ik kon zien hoe simpel het eigenlijk is om een visje te fileren. Op diezelfde site vond ik ook een webwinkel en dus deed ik mijzelf een set visfileermessen en een haringmesje cadeau. Je moet tenslotte ergens beginnen...

vuile haringVandaag vond ik dat het lang genoeg had geduurd; die Back to Basic avond is pas in maart (ofzo) en daar kan ik toch echt niet op wachten. Ik had ondertussen ook zoveel filmpjes gezien, dat ik dacht dat het me zonder back-to-basic ook wel zou kunnen lukken! Haringen had ik bedacht om mee te beginnen. Dat zijn kleine visjes en als het totaal zou mislukken, dan kon ik daar de honden nog blij mee maken. Natuurlijk vinden ze een kabeljauw ook best wel te versmaden, maar je moet ergens beginnen. Met vijf vuile haringen kwam ik thuis. Nog even voor de zekerheid het haringfilmpje bekeken en toe aan de slag. Dame 1 nam al gruwelend foto's.

De handigheid is er nog niet, maar als ik nog een harinkje of 20, 30 doe, dan kan ik vast zo solliciteren bij VIS. Wel ziet het er gemakkelijker uit dan het is en een nadeel is wel dat de harinkjes zo glibberig zijn; ze floepen alle kanten op! Maar ik ben erg gelukkig met het resultaat: 5 haringen voor 5 euro! Ik ben al hard aan het bedenken wat mijn volgende visjes zullen zijn. Mul of poon? Of een platvis. Ik ga gewoon kijken wat er in de aanbieding is; ik had vandaag ook kunnen oefenen met wijting: 3 kilo voor 6 euro. Maar ja, wat moet je met zoveel wijting?

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Ha! Toevallig. Ik was vandaag bij mijn visboer en bestelde een dorade. Wat ie er mee moest doen, vroeg ie. Dus ik zeg, "ik wil 'm zelf fileren, is het dan toch nodig om 'm te "gutten"? (ik weet nu nog steeds niet het nederlandse woord voor de ingewanden eruit halen. Zou dat er wel zijn eigenlijk?)
Anyway, hij vond dat gutten wel nodig was. En schubben ook natuurlijk. En blijkbaar kwam ik niet erg zeker van mijn zaak over, dus hij bood nog eens dringend aan dat hij 'm ook net zo makkelijk voor me kon fileren. Maar nee, eerdere keren trapte ik daar wel in (ik ben een mietje), maar nu sloeg ik het vriendelijk af. Heel even schoot het door mijn hoofd om de waarheid te zeggen, dat ik vorige keren bij thuiskomst nogal eens dacht "dat kan ik netter", hahahaha. Maar nee, eerst maar eens zelf doen! En dan nog niet zeggen, want dat is niet aardig. ;)

Trouwens, ik heb een paar keer sardientjes gefileerd. Omdat het prijsverschil tussen gefileerd en ongefileerd echt belachelijk groot is. Daar kun je je geen buil aan vallen en sindsdien geloof ik dus dat ik alle vis wel aankan. :-)

De harinkies op je foto zien er perfect uit! Met het staartje er nog aan. Chapeau!

Aan tafel met Tanja zei

Leuk, leuk, leuk! Ik heb in oktober onder bezielende leiding van Albert Kooij 20 haringen (of 30, ik raakte de tel kwijt) schoongemaakt. Ik vond het geweldig leuk om te doen en ik zou me in het fileren van vis meer willen bekwamen. Het stomme is van kookscholen dat ze je een avond Italiaans laten koken ofzo maar amper basiscursussen in hun assortiment hebben. Of dat je met een groep van 10 dames je moet aanmelden. En daar heb ik natuurlijk geen zin an :-)

Anoniem zei

Robin, ik moest even drie keer kijken en begreep niet waarom Dame 1 een reactie had gegeven. Ze heet ook Robin :-). Toen zag ik dat jij het was. Gutten? Nog nooit van gehoord! Leeghalen ken ik.

Tanja, ga je mee naar de basic cursus?

Anoniem zei

Wat ontzettend leuk zeg! En de haringen zien er perfect uit!

Anoniem zei

Vandaag de dorade gefileerd en ik moet zeggen, ik was niet ontevreden! Ze zagen er netjes uit. Toch?
http://www.flickr.com/photos/fotoosvanrobin/3260908715/

Ik ben alleen vergeten de filetjes te wegen. Dat lijkt me wel handig om te weten, ter vergelijking. Want mijn visboer rekent altijd het gewicht van de hele vis, ook als ie je filetjes meegeeft. Dus dat kun je dat mooi thuis weer wegen en vergelijken enzo...

En met zo'n basiscursus fileren en slachten en wat dies meer zij wil ik ook wel mee. :-)

Anoniem zei

http://www.schmidtzeevis.nl/toppers/boekSZC.pdf

Anoniem zei

Leuk Carla! Dankjewel!

sol zei

ik heb twee jaar geleden een basis cursus gedaan via elle eten bij een kookschool in amsterdam. heel leuk. vis fileren, vlees ontbenen, sauzen maken en meer van dat soort dingen. weet helaas niet meer hoe die kookschool heette, zat in de buurt van de albert cuyp.

sol