20 augustus 2008

Die Speis Girls

De Dames hebben nog vakantie. En na kamp, vakantie, tutten, uitslapen, tv kijken, computeren en nog heel veel meer beginnen ze zich te vervelen. Bij oma logeren willen ze niet meer en dus hebben ze nog anderhalve week te vullen. Over het algemeen worden de dagen gevuld met niets. Wat dat is kan ik niet uitleggen, maar ik gebrijp van de Dames dat je er hartstikke moe van wordt. Vandaag hadden ze een nieuwe invulling bedacht. Nou ja, dat hadden ze niet vandaag bedacht, maar het werd vandaag tot uitvoer gebracht: ze gingen voor ons koken. En dan niet zomaar even simpel, nee, het moest met een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert worden. Uit het kookboek Patatje Zwaardvis werden een aantal recepten gekozen en er werd een enorme ingredientenlijst opgesteld. Of ik alleen nog even wilde kijken wat er was en wat er gehaald moest worden en of ik even geld wilde achterlaten voor de boodschappen. Dat deed ik dus vanochtend en daarna vertrok ik om te werken...

Zo tijdens de ochtend werden er zo nu en dan wat telefoontjes gedaan: Hoeveel bakjes slagroom is 5 dl.? Wat is een sjalotje? Maar het leek allemaal goed te gaan. Ik kreeg ook een heel geruststellend telefoontje: We ruimen alles iedere keer op (achteraf bleek dat dat een halve fles afwasmiddel had gekost). Thuisgekomen van mijn werk was alles in volle gang. De Dames waren flink aan het ploeteren en dus al vanaf 's ochtends 9 uur bezig met de boodschappen, alle kookwerkzaamheden en de afwas. Het zag er keurig uit!

De tafel werd gedekt en we kregen het menu: Panzarotti (gebakken broodjes, gevuld met ham, kaas en broccoli), gevolgd door met prei en kaassaus gevulde flensjes met aardappelkoekjes en als toetje chocoladegebak.

Eerlijk is eerlijk: we waren zeer, zeer verrast! Alles zelf gemaakt, niets uit een pakje of een zakje en het was erg lekker. Zelf vroegen ze om tips voor de volgende keer (zo waren de flensjes flenzen met weinig vulling en hadden ze een enorme schaal vulling over van de panzarotti), maar petje af.

Het toppunt van lekker was dus het chocoladegebak, oftewel brownies. Ik ben echt geen zoetekauw, maar dit was heerlijk: knapperig van buiten, zacht van binnen! Een kind kan dus de was doen (of de brownie maken). Dit recept is zeker voor herhaling vatbaar. De Dames hadden het ook erg mooi versierd met een cirkeltje chocoladesaus, een drupje tova en een sterretje. Als ik de foto van de mobiel van manlief heb, zal ik deze plaatsen...

Bij deze dus het recept van brownies uit Patatje zwaardvis:

Nodig:
- 225 gram basterdsuiker
- 50 gran cacao
- 75 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 eieren
- 2 eetlepels melk
- 125 gram gesmolten boter
(evt. 50 gram gehakte rozijnen)

Doen:
Oven voorverwarmen op 180 graden Celsius.
In een kom de suiker, het bakmeel en de cacao door elkaar roeren. Eieren loskloppen. de boter smelten.
Het eimengsel met een mixer door het suikermengsel mixen. Gesmolten boter er door mixen. Eventueel kunnen er rozijnen ed toegevoegd worden, maar aangezien de Dames daar niet van houden, zaten die er niet door.

Een bakvorm bekleden met bakpapier (de Dames gebruikten een siliconen cakevorm; achteraf bleek dat het handig geweest zou zijn op de bodem een stukje bakpapier te leggen) en dit ca. 30 minuten in de oven zetten. Dat is even een beetje inschatten: bij een kleinere vorm, dus iets langer. Wanneer je op de cake drukt, moet ie nog een beetje meegeven.

Na het afkoelen in stukken snijden.

Lekker!!!!

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat lief van je dochters, en wat leuk dat ze aardigheid aan koken hebben. Het klinkt heerlijk Chris, kan me voorstellen dat jullie erg verrast waren.
Groeten van devilwoman/engeltje/anne/marian.;-)

Anoniem zei

Wat een verrassing zeg. Het zit natuurlijk bij de Dames wel in de genen, maar het moet er ook nog uit willen komen he. Prachtig hoor!
Groeten van Myriam/Amboseli

Anoniem zei

Komt die illustratie uit dat kookboekje?

Anoniem zei

Leuk zeg! Hartstikke goed van de Dames!

Chris zei

Ja, ik ben zeer trots op de Dames!

Annemieke, het plaatje is van een kaart die ik ooit ergens vond en dus niet uit het boekje.

Aan tafel met Tanja zei

Geweldig die dames van je. Hun kooktalent hebben ze natuurlijk van hun moeder.
Tanja

Anoniem zei

Ha die Chris! Ik heb je een erkenninkje voor je weblog doorgegeven. Te lezen op mijn weblog dan weer :-).

Anoniem zei

Wow, de dames gaan hun moeder achterna. Leuk zeg!